Radar: petitie experiment basisinkomen 55-plussers

De twee radar uitzendingen over senioren, werk en inkomen hebben duidelijk de problemen blootgelegd die 50plussers hebben in deze maatschappij.

Voor degene die deze uitzendingen nog niet gezien hebben, ga deze bekijken!

Kans op werk: 3 procent – deel I

Kans op werk: 3 procent – deel II

Een basisinkomen verlaagt de ziektenkosten enorm

Uit deze uitzendingen is een petitie voor een experiment met het basisinkomen voor senioren. Het idee is gebaseerd op landen die vergelijkbare experimenten uitvoeren of uitgevoerd hebben.  Daarbij blijkt dat een basisinkomen uit kan. Niet in de laatste plaats omdat de kosten van de gezondheidszorg enorm verminderen. Blijkbaar geeft de bedreiging om je inkomen te verliezen, of het feit dat je geen recht op een uitkering hebt, zoveel spanning, dat mensen een heel spectrum van ziektes krijgen. Ook het verplichte solliciteren geeft veel stress, en wordt vaak als nutteloos ervaren. Vooral wanneer mensen al honderden brieven geschreven hebben en al vele jaren nooit meer voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd zijn.

Uit de experimenten met het basisinkomen bleek dat de deelnemende mensen (deels) betaalde activiteiten gingen doen, of ze zetten een eigen bedrijf op.  Het bleek dat alleen studenten en moeders van pasgeboren kinderen niet dergelijke activiteiten ontwikkelden. Studenten gingen meer studies doen. En moeders besteden meer aandacht aan hun heel erg jonge kroost.

 

Slechts een 3 procent of minder van de 55plussers vindt werk

Uit de statistieken blijkt dat slechts een 3 procent (tegenwoordig vermoedelijk nog minder) van de mensen boven de 55 er in slaagt om weer een fulltime baan te krijgen. Dit is een collectief probleem.  Mensen raken in het huidige sociaal stelsel in de problemen door een oerwoud aan regels. Bijvoorbeeld omdat verstrekte toeslagen met terugwerkende kracht ineens terugbetaald moeten worden.

 

Onderteken de petitie basisinkomen voor 55-plussers:

 

De petitie is inmiddels gesloten!

 

Radar biedt petitie basisinkomen 55-plussers aan

 

9 reacties op Radar: petitie experiment basisinkomen 55-plussers

  1. Ja inderdaad, overal is aandacht voor maar 50-plussers worden hierbij vergeten, velen van hun hebben zeker 30-40 jaar gewerkt en worden nu als ‘nutteloos voor de maatschappij’ en als grof vuil aan de kant gezet, schandalig! Dat dat bestaat in ons land.

   1. Helemaal mee eens! Hoop echt dat er in eerste instantie het basisinkomen komt voor 50+.
    Er zijn zoveel gevallen dat juist deze groep in de problemen komt. Ook door de steeds stijgende pensioen leeftijd.
    Wie kan er 17 jaar overbruggen?

 1. Het is belachelijk Hoe 50+ers aan de kant worden gezet. Jaren hard gewerkt om de hypotheek af te lossen van je huis! Nu geen recht op wat dan ook omdat je je huis netjes hebt afgelost.
  Dus eerst je huisje verkopen, dit geld opeten! Afschuwelijk!
  Dan nog een casus:
  Hij gepensioneerd, zij is 10 jaar jonger. Samen hebben ze een eigen huis. Zij is hartpatiënt maar geen recht op Wao. Dus leven ze van aow en gelukkig beetje partnertoeslag.
  Stel hij komt te overlijden dan valt t inkomen weg. Door eigen huis moet ze het huis verkopen. Maar dan hebben zijn kinderen recht op dat geld want staat in testament. Dus 1 en al ellende!
  Andere casus: stel van 66 en zij 59 willen scheiden. Zij geen inkomen. Enz enz enz

  1. Je vergeet te zeggen dat als je getrouwd bent en je vrouw jonger is ,je maar een gedeelte van de wao krijgt (om en nabij €750,00 per maand .je bent dus maar een halve Nederlander(in dit geval geen partnertoeslag vanwege nieuwe regeling)

   Dit is met heel veel mensen die nu in deze situatie terecht komen

   Een klein pensioen erbij brengt het geheel dan op +/-€950,00 ,maar vanwege het huis krijg je nergens een aanvulling

 2. Wordt april 2018 63 jaar .
  Ben per 1 januari klaar bij oude werkgever , dit in verband met ontslag .
  Moet nu dus nog gaan solliciteren , op mijn leeftijd , na een arbeidsverleden van 47 jaar .
  Niet dat ik niet meer wil , maar ben bang dat het niet meer lukt , ook omdat ik hartpatieint ben en een versleten rug .
  Het is belachelijk voor woorden dat je links en rechts hoort dat mensen er vroeger uit gaan , vanwege een dik inkomen dat zij genoten hebben en er daardoor vroeger uit kunnen .
  Helaas is dat niet voor ieder weggelegd .
  Heb wel heel mijn leven premie afgedragen , en in de waan geleefd er met 65 mee te kunnen stoppen .
  Helaas in mijn geval zie ik mijn pensioen leeftijd steeds verder weg gaan .
  Triest voor woorden .

 3. Het zou heel goed zijn voor vrijwilligers werk.
  Als je als werkloze man of vrouw van 50 + geen druk meer zou voelen voor het hopeloos zoeken naar werk ,zou je eerder vrijwilligers werk gaan zoeken.
  Dat is tenminste wel in mijn geval zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>