Studie, omscholen en bijleren ook voor 50Plus?

Ik heb gedurende mijn werkbare leven studies gevolgd, Ben omgeschoold en heb moeten bijscholen. Nu zit ik in een positie waar vast meerdere 50Plussers zitten. Je komt uit een baan waarbij je niet direct bij de arbeidsmarkt aansluitende ervaring hebt. En de kennis en diploma´s zijn achterhaald. Studeren en (bij)scholing kunnen opties zijn. Maar vaak is juist een geschikte opleiding te duur.

Voor ieder vakgebied zijn studipleidingen verschillend. Verder is er nog algemene kennis die positief kan werken zoals computervaardigheden of een vreemde taal. Maar een beroepsgerichte cursus is meestal doelgerichter voor het vinden van een baan.

Kosten beroepsonderwijs erg hoog

Ik ben op zoek gegaan. Bijvoorbeeld hoe kun je je omscholen naar de Techniek, Waarover je tegenwoordig hoort dat er vraag naar is. Wil je voor een 2e keer een HBO (avond)studie volgen dan is dit onbetaalbaar geworden.  En dat geldt voor alle HBO-opleidingen. Je betaalt naast reguliere collegegelden en onkosten minimaal 6000 euro extra per jaar. Soms wel 12000 euro. Het extra bedrag is per studie verschillend. Dus dit is onbetaalbaar. En voor zo ongeveer niemand te doen. Daarnaast is een 4-jarige studie wel een grote beslissing. Zeker als je de 50 gepasseerd bent. En een dagopleiding lijkt helemaal niet in aanmerking te komen. Want waar krijg je dan je inkomen van?

Wel vind ik dat de huidige regering rare signalen afgeeft. Je moet je hele leven leren en bijscholen vind men. Alleen worden de reguliere opleidingen onbetaalbaar gemaakt.

Ook cursussen van dure bedrijfsopleidingen, instituten die bedrijven voor medewerkers inhuren zijn voor een particulier meestal niet te betalen.

Persoonlijk snap ik niet waarom er geen omscholingstrajecten zijn. Er zijn genoeg werklozen die al fors wat kennis en werkervaring hebben. School die mensen om in de beroepen waar nu wel vraag naar is. In plaats van mensen uit het buitenland daar voor aan te trekken.

Opleidingen die minder duur zijn

Ik ben al een tijd op zoek naar mogelijkheden voor scholing die minder duur zijn. Er zijn wel allerlei mogelijkheden. Hoewel ik die voor de techniek beroepen niet echt gevonden heb.

Een alternatief zijn de opleidingsinstituten voor thuisstudie (bijvoorbeeld Laudius). Die bieden naast hobbycursussen ook beroepsopleidingen, MBO en HBO-opleidingen aan. In een telefonisch gesprek met één van dergelijke instituten heb ik begrepen dat de kosten die op de website staan ook de werkelijke kosten zijn. De extra 6000-12000 euro hoeven bij deze studies dus niet betaald te worden.

Over de kwaliteit van verschillende instituten kan ik niets zeggen. Ik heb er geen ervaring mee. Soms zijn opleidingen (deels) vergelijkbaar qua inhoud, maar niet altijd. De kostprijs verschilt ook. Het goedkoopste opleidingsinstituut voor thuisstudie is Studieplan. Studieplan heeft een wat kleiner assortiment. Het leertraject vraagt wat meer zelfstandigheid. Je studeert in eigen tempo. Met oefeningen of proefexamens kun je controleren of je de leerstof beheerst. Maar ook Laudius wordt als een van de goedkopere beschouwd.

Elke recente studie staat goed op je CV. Maar het is goed om uit te zoeken of de gekozen cursus/opleiding ook echt wat bij kan dragen in je zoektocht naar een baan. Kijk wat er bij vacatures gevraagd wordt. Of bel eventueel een bedrijf om te vragen of zo´n scholing zinvol is.

Cursus en scholing via internet

Ook zijn er allerlei cursussen op internet te vinden. Soms gratis of voor een relatief kleine kostprijs. Vaak niet gekoppeld aan een officieel diploma of officieel certificaat. Meestal geschikt wanneer je op een bepaald onderdeel binnen je vakgebied wat vaardigheden mist.

Subsidie scholing

Mocht je willen omscholen of bijscholen, denk er aan dat er ook subsidiemogelijkheden zijn voor scholing van de oudere werkloze. Dit geldt voor een opleiding die maximaal 1 jaar duurt, en leidt tot een erkend diploma of certificaat.

Dit was het eerste artikel over scholing. Er is veel meer over te zeggen. En dat is ook de bedoeling in de toekomst.

3 reacties op Studie, omscholen en bijleren ook voor 50Plus?

 1. Graag ben ik op zoek naar een baan. kan ook met om- of bijscholing,
  Ik heb geen afgeronde opleiding, maar wel jaren administratieve ervaring in de bankwezen,
  Ik ben een 50+er.
  Zouden jullie iets voor mij kunnen betekenen?
  Graag in afwachting van uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Girjasing Asha

 2. Beste Girjasing. Je reageert onder een artikel op de website. Het idee van de reactiemogelijkheid is om op de inhoud van het artikel te reageren.

  Dus zo bereik je niet echt een bedrijf. Wanneer je solliciteren wilt, dan kun je het beste kijken naar de mogelijkheden die bij de vacatures staan aangegeven. Dan komen je gegevens bij een bedrijf dat medewerkers zoekt terecht.
  Als je hier reageert dan komt het bij de websitebeheerder en eventuele lezers van het artikel terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>