Tegen welke vooroordelen lopen 50Plus sollicitanten aan?

In mijn verhaal staat wat ik meestal te horen krijg wanneer ik solliciteer. Namelijk dat men er van uit gaat dat ik niet goed snap wat internet is, en hoe het werkt. En dat relateert men aan mijn leeftijd.

Daarnaast reageert men dat ik vanwege mijn leeftijd te duur ben. Zonder te vragen wat ik verdienen wil.

Wat zijn de vooroordelen en wat kunnen we er aan doen?

Persoonlijk weet ik niet wat de oplossing is hiervoor. Het was voor mij de aanzet om deze website te maken.

Ik vind het leuk ervaringen en ideeën van anderen te horen. Hieronder kunnen reacties geplaatst worden.

 

6 reacties op Tegen welke vooroordelen lopen 50Plus sollicitanten aan?

 1. Het motiveert echt niet om als te oud worden bestempeld.
  Ik moet per 4 weken sollicitaties versturen.
  Mijn ervaring is dat 90% niet eens een bevestiging of antwoord komt.
  Enkele zijn eerlijk en zeggen dat jongeren minder verdienen en langer blijven.dat laatste betwijfel ik.
  Anderen komen met een verhaal van u woont te ver weg, terwijl ik al jaren 86km moest rijden om op mijn werk te komen.
  De laatste jaren zelfs 2 dagen per 14dagen, 145km, maar dan bleef ik daar slapen.

 2. Herhaling!
  Actie nodig!
  Deel 1:
  In mijn laatste comment heb ik aangemerkt dat onze groep 55+’s gestaagd blijft groeien. 14 dagen geleden waren wij 3310 man sterk en dat was een groei van ± 800 leden in zes maanden!. * Vandaag zag ik 3413 leden. Volgens mijn berekening is dat een groei van ±133 leden per maand na ±113 leden per 2 weken. Dus ±226 leden per maand gemiddeld is een groei van 70%!
  * (dit stuk is van juli 2014 en wij hebben nog steeds 3381 leden)
  Het kabinet Rutte wil door het ‘Vitaliteitspakket tot 2020′ de bruto arbeidsparticipatie verhogen naar 80% door onder meer de gelijke kansen op arbeidsdeelname te bevorderen.

  In de ‘Studie naar de arbeidsmarkt voor 50plussers’ van dec 2012, was een van de vele aanbevelingen:
   De oudere werknemer heeft een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van permanente educatie. Het ‘UWV’ kan hierin een rol spelen. De oudere werknemers moeten zich meer organiseren, via politieke partijen, media en maatschappelijke organisaties als het gaat om beïnvloeding van de maatschappij. Ouderenbonden moeten de belangen van oudere werkzoekenden beter behartigen. In de VS is de ouderenbond AARP een belangrijk machtsblok en vervult ook een rol als intermediair op de arbeidsmarkt.

  De wet leeftijdsdiscriminatie functioneert ten aanzien van de arbeidsmarkt ‘niet’ of zeer onvoldoende! Werkgevers zullen leeftijd als afwijzingsgrond zeker niet in gesprekken en correspondentie aangeven. Toch wordt dit door oudere werkzoekenden zeker zo ervaren.
  Er moet meer ruchtbaarheid worden gegeven aan gevallen van leeftijdsdiscriminatie.

  Er was een suggestie dat we misschien een sub groep moeten maken?

  Ik denk, met het ‘Vitaliteitspakket tot 2020’ in onze achterhoofd, dat wij een sub groep maken (een tab op de 50+ Senioren vacaturebank) waarvan het de bedoeling is dat het als platform functioneert om actie te ondernemen en het kabinet en de sociale partners aan te spreken (meer ruchtbaarheid geven) over afspraken, verantwoordelijkheden, arbeidsparticipatie t.o.v. uitstellen van pensioenleeftijd etc, en de extra financiële voorzieningen die getroffen zijn voor de 55plusser – waar we in praktijk niets van terug zien. Om een quotatie te geven van het rapport “Noch het kabinet Rutte, noch de sociale partners houden zich aan de afspraken van de “Beleidsagenda 2020” ten aanzien van de oudere werkzoekende”.

  Jullie opmerkingen, commentaar, ervaringen en help zou echt welkom zijn.

  Mike Friedman

  1. Hoi Mike,
   Leuk dat je reageert.
   Alleen oogt het wat apart. Je hebt het over een groep van 3310 55+’s die groeit. Het verband met een groep bestaande uit dat getal en deze website is de beheerder van de website onbekend.

   Ik las onlangs nog ergens over een onderzoek, waaruit bleek dat de laatste jaren het ervaren van leeftijdsdiscriminatie hoger lag dan discriminatie op etnische achtergrond. Hoewel dat laatste een goede tweede was.

 3. Ik ben met wederzijds goedvinden met mijn huidige werkgever ontslagen en wordt na ondertekening doorbetaald twee maanden tot ontslagdatum . Mijn werkgever zag voor mij gezien de leeftijd en vooruitzichten van de markt geen toekomst meer na 8 1/2 jaar daar met volle tevredenheid te hebben gewerkt. Nu heb ik nadat ik me ingeschreven had bij uwv al enkele brieven en cv gestuurd naar bestaande vacatures en inderdaad krijg ik soms helemaal geen antwoord. En een keer belde ik de contact person van een bedrijf die vroeg”hoe oud bent U ? ik zei dat stond ook in de brief te lezen , ik word in mei 60 jaar toen zei deze man dan weet U het antwoord al “NEE!! pure discriminatie dus op leeftijd en salaris indicatie!!Maar ik heb ook een goed voorbeeld, naar aanleiding van een sollictatie brief en cv kreeg ik dag erop een uitnodiging voor informative bijeenkomst en bij een klik een een op een gesprek met de manager van het district waar ik kom te werken? Dus het kan wel??Geef de moed niet op!

 4. Ook ik ben sinds een jaar werkeloos. meteen aan het solliciteren gegaan, eerst nog enthousiast en hoopvol, maar naarmate de maanden verstrijken wordt dat steeds minder. Zoals als eerder gezegd, 9 van de 10 keer komt er totaal geen reaktie.
  En de 10e keer is het een afwijzing….
  Het antwoord is dan dat je op dit moment niet in het plaatje past. Hoe kunnen ze dat nu weten zonder dat ze je gezien en gesproken hebben. Heel jammer.
  Ik zie vacatures voorbij komen ( waar ik ook op solliciteer) waaraan ik volledig voldoe, en die eigenlijk een kopie zijn van mijn vorige baan, maar alsnog ontvang ik geen reaktie.

  1. Misschien via LinkedIn proberen, en daar op zoek naar iemand(dus via dit netwerk)?
   Ik bel altijd als ik afgewezen wordt, met de vraag waarom en tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>