Vacaturebank scam – Oplichting met nep vacatures

Pas op met vacatures die je spontaan naar je verzonden zijn. En waarbij je verder geen contact hoeft te maken behalve via e-mail. Er zijn verschillende soorten van oplichting die hierbij gebruikt worden. Bij vacaturefraude zeggen oplichters vaak dat ze namens een bedrijf op zoek zijn naar personeel.

Pas op met het sturen van gegevens zoals een kopie identiteitskaart of paspoort, bankgegevens of burgerservicenummer. Deze zouden gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude. Er kan ook een sollicitatieformulier worden meegestuurd. Die je moet invullen en terugsturen.

Deze criminelen zijn op zoek naar katvangers. Er wordt dan illegaal verkregen geld gestort op de bankrekening van de “nieuwe werknemer”.   Meetstal wordt gevraagd of je grote sommen geld wilt overboeken via Western Union of MoneyGram naar een buitenlandse rekening. De criminelen blijven uit beeld bij de transactie. De eigenaar van de bankrekening wordt bij de Politie verdacht van witwassen van geld.

Het wordt ook zeer bedenkelijk als je van tevoren ergens geld voor moet betalen voor allerlei zaken. Zoals voor opleiding, lidmaatschap gebruik software of administratieve handelingen. Of je betaalt voor producten die je zult gaan verkopen. En een echte baan krijg je niet. Of je werkt zelfstandig voor eigen risico. Je bent dan niet in dienst. En dan blijkt dat je niets of nauwelijks kunt verdienen in die functie.

De echtheid van een vacature beoordelen

Onderstaande punten hoeven niet te betekenen dat de vacature niet echt is. Maar wanneer één of meer van deze punten voorkomen, is waakzaamheid goed.

Als eerste is het altijd handig om te Googelen op de bedrijfsnaam en op teksten die in de vacature voorkomen. Men kan de naam van een regulier bedrijf gebruiken, Maar wanneer meer mensen onechtheid van en vacature ontdekt hebben dan wordt daar vaak op forums over geschreven.

  • Welke informatie over het bedrijf staat er in de vacature? In is het bedrijf op internet terug te vinden?
  • Zijn er taalfouten gemaakt? En is de formulering professioneel?
  • Hoe reëel is het aangeboden salaris voor deze functie in de huidige (crisis) tijd? Te mooi om waar te zijn misschien?
  • Welke ervaring wordt gevraagd. Is dat geen ervaring, dan is dat vaak bedenkelijk.
  • Is het email adres een bedrijfsadres? Dus geen Google, Yahoo, hotmail c.q. Windows live adres?
  • Ben je in feite al aangenomen maar heb je er niets voor gedaan? En verder geen contact gehad met het bedrijf? Of geen ander contact dan via de mail? Ook dat is zeer bedenkelijk.

Hieronder links naar een paar praktijkvoorbeelden van niet zo voor de hand liggende manieren van vacaturefraude.

Fraude met postverzendingen

Er wordt aan de nieuwe medewerker gevraagd goederen te ontvangen en door te sturen, vaak naar het buitenland. Het slachtoffer kan aansprakelijk worden gesteld voor verzendkosten en ook voor de kosten van artikelen die online met gestolen creditcards of valse rekening zijn gekocht.

UWV

Ook de website van het UWV zou niet immuun zijn gebleken voor dergelijke advertenties.

online sollicitatiecursussen

Een andere vorm van vacaturefraude is het aanbieden van online sollicitatiecursussen. De werkzoekende betaalt 50 euro en krijgt niet meer dan een digitaal vragenformulier

Vacature ABS Consultingen is nep (Alphera Financial Services)
Waarschuwing voor vacaturefraude TCP-Services
thuiswerk bij eco logistics blijkt oplichting
Vacature ‘Fusion Unlimited’ niet in de haak

Bekijk ook de uitzending van Opgelicht :
opgelicht.nl uitzending 2014 1011

Op zoek naar werk? Wees alert op oplichters!

Ook de fraudehelpdesk waarschuwt  voor valse vacature-advertenties 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>