Verdienen tijdens je pensioen, loondienst naast AOW of pensioen

Als je een AOW-uitkering of ouderdomspensioen uit loondienst ontvangt, mag je gewoon bijverdienen. Voorheen moest je nog opletten als je vervroegd met pensioen ging, maar dat hoeft niet meer: de regels zijn versoepeld. Wat de Belastingdienst betreft mag je pensioen tien jaar voor je AOW-datum ingaan. De meeste mensen zullen er niet voor kiezen om tien jaar van tevoren te stoppen met werken, maar minder lang van tevoren.

 

Opletten bij de belastingaangifte

 

Als je bijverdient, heb je meer inkomen om aan te geven bij de Belastingdienst.
Alle inkomsten zijn van belang bij je aangifte. Bijvoorbeeld: inkomen uit werk, AOW en pensioen.
Let extra op de volgende punten:

  • Door je bijverdiensten kun je in een hogere belastingschijf terechtkomen. Hierdoor moet je meer belasting betalen.
  • Vanaf de AOW-leeftijd betaal je geen AOW-premie meer, waardoor je netto meer overhoudt van je salaris.
  • Je kunt maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie de loonheffingskorting laten toepassen. Kies het hoogste inkomen, dat is het voordeligst.
  • Extra inkomsten kunnen van invloed zijn op je recht op bepaalde toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag. Ook kan de hoogte daarvan veranderen als je meer gaat verdienen.
  • Verdien je bij als zelfstandige ondernemer? Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op zelfstandigenaftrek. Zie hiervoor de website van de Belastingdienst.
  • Meer weten over wat de fiscale gevolgen zijn van je bijverdiensten tijdens je pensioen? Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>