Motivatie van mensen voor hun werk, wat motiveert?

Dan Ariely doet onderzoek naar menselijk gedrag en wat motiveert. En vertelt vaak op boeiende wijze over de uitkomst van experimenten die gedaan zijn binnen bedrijven. Wat werkt voor werknemers?  Wat is de motivatie van mensen voor hun werk, en welke omstandigheden werken motiverend? Vaak is wat juist goed werkt niet wat je direct verwacht.

Een voorbeeld is een experiment bij een callcenter

Dit callcenter betaalde bonussen aan de best presterende medewerkers. Het bleek dat door de tijd heen dezelfde groep mensen altijd deze bonussen uitbetaald kreeg. Blijkbaar was er een groep mensen die altijd beter presteerden.

Men startte een experiment. Waarbij de bonussen een aantal weken willekeurig uitgedeeld werden. Er bestond dus geen verband tussen de prestatie en een bonus.

Na analyse bleek een onverwachte uitkomst. Wanneer je bonussen geeft, is het voor het bedrijf effectiever is om de slecht presterende mensen een bonus te geven dan de juist goed presterende mensen.

In feite is het bonus systeem gebaseerd op het uitgangspunt dat mensen lui zijn.  Of dat het voor mensen niet uitmaakt hoe ze presteren, zonder extra geld als motivator. Daar kun je vraagtekens bij zetten. En het is zeker een onvolledig uitgangspunt.

Wat is het verband tussen salarissen en prestaties?

De meeste bedrijven weten dat niet, en doen er geen onderzoek naar. Zelfs niet als aangegeven wordt door werknemers dat het bonussysteem niet bevalt. Bij betalingen wordt vaak naar andere bedrijven gekeken.  Niet hoe je de werknemers gelukkiger maakt.

Wat is het effect van hoge beloning, hoge bonussen?

Ook dat heeft Dan Ariely onderzocht.  Mensen moesten 6 taken in 1 uur uitvoeren. Er werd met drie groepen gewerkt waarbij de beloning verschillend was per groep. Mensen konden bij dit experiment binnen 1 uur een salaris voor 1 dag, 2 weken of 5 maanden verdienen. Wat gebeurde er met hun vaardigheden en prestaties om om dit uit te voeren? Bij de groep die 5 maanden salaris in 1 uur kon verdienen ging dit dramatisch naar beneden.

Sociale normen en marktnormen zijn verschillend

Sociale normen en marktnormen werken totaal verschillend. Op het moment dat geld aangeboden wordt praat je over een marktnorm. En schakelen mensen over op een totaal ander soort beoordeling.  Sociale normen gaat over jezelf goed voelen wanneer je iets doet of bepaald werk verricht.

Dan Ariely vroeg een groep advocaten om tegen fors gereduceerd tarief armlastige gepensioneerden bij te staan. Slechts enkelen wilden dat doen. Daarnaast vroeg hij een groep advocaten dit gratis te doen. Een grote groep advocaten wilden dit wel voor niets doen. Bij het eerste verzoek gebruikten advocaten marktnormen en men vond het tarief te laag.  Bij het verzoek voor gratis steun hanteerden advocaten alleen sociale normen. Sociale normen verdwijnen zodra er over geld gepraat wordt.

1 reactie op Motivatie van mensen voor hun werk, wat motiveert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>