Wet gelijke behandeling – wat wel en niet mag

De Nederlandse wet gelijke behandeling wetgeving verbiedt discriminatie door werkgevers en arbeidsbemiddelaars, in alle fasen van het arbeidsproces.

Daarbij is het ook verboden mensen uit te sluiten op basis van leeftijd.

Wat mag niet

Werkgevers mogen geen voorkeursbeleid voeren om je personeelsbestand  meer divers te maken.

Een leeftijd vermelden mag niet. Je mag dus niet vragen naar iemand van onder de 40. Ook geen formuleringen als: gelet op het feit dat het een fysiek zware functie betreft, zoeken wij iemand van maximaal 35 jaar. Wel mag gevraagd worden dat iemand in staat is dit zwaar werk te doen. Maar dat mag niet aan een leeftijd gekoppeld worden.

Indirecte discriminatie mag ook niet. Bijvoorbeeld vragen naar net afgestudeerden. Dat zijn meestal jongen mensen.  Of op andere wijze impliceren dat je alleen jongeren zoekt. Ook mag er geen maximum aan het aantal jaren werkervaring gesteld worden. Want dit sluit een grote groep oudere kandidaten uit.

Dit meeste van dit soort eisen zijn ook allemaal geen functie eisen. En zeggen helemaal niets over het functioneren van iemand.

Wat wel mag

De wet staat alleen een (tijdelijk) voorkeursbeleid toe met het doel ‘opheffen of vermindering van maatschappelijke achterstand. Zoals bijvoorbeeld de achterstand voor 50plussers op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>